Болести и здраве

Кръвотечение от носа (епистаксис)

Кръвотечение от носа се нарича епистаксис, според латинската медицинска терминология.
В повечето случаи това състояние изглежда и се възприема от хората като по-драматично, отколкото на практика е. Гледката е повече тревожна, отколкото обективната медицинска действителност.

Затова, запазете спокойствие и самообладание, последователно направете няколко прости неща и едва след това помислете дали да потърсите  лекар.

Нужно е да знаете

Кръвотечение от носа може да се прояви напред през ноздрите – предно носно кръвотечение, и назад към глътката – задно носно кръвотечение. Това има своето медицинско обяснение, но непрофесионалистите и родителите трябва да знаят, че и при двата случая на кръвотечение от носа трябва позицията на пациента (или детето) да бъде седнала с наведена напред глава.

Напълно погрешно е разбирането, че при кръвотечение от носа човек трябва да легне по гръб. Запомнете, че най-добрият начин да задавите някой, който кърви от носа, е да го принудите да легне по гръб.

Естествено, при позиция “легнал по гръб” и кръвотечение от носа, кръвта се стича назад към дихателните пътища, което е много опасно. Затова при кръвотечение от носа пациентът първо трябва да седне и да наведе главата напред и надолу, за да се стича кръвта напред през носа, а не назад към дихателните пътища.

Ако пациетът е дете и е твърде малко, за да направи това само, родителите трябва да поставят детето легнало на една страна с глава обърната странично и малко по-ниско от тялото. Кървене от носа при кърмачета и малки деца до 3 годишна възраст е рядкост, но изисква незабавна консултация с лекар.

Второ, поставете в ноздрата, която кърви, или в двете ноздри, ако кръв изтича и от двете ноздри, суха марля, предварително навита на фунийка. Направете това нежно, но без страх, като се погрижите задния край на марлята да остане да “стърчи” навън поне един или два сантиметра, за да не се “изгуби” в носа.

Памук вместо марля е възможен избор, но е по-неудачен. Още по-старателно се погрижете памукът да не е твърде малък, за да го “изгубите” в носа.

Трето, трябва да знаете, че най-добрата “спирачка” на носното кървене е напоена с кръв марля. В 90 % от случаите, ако изпълните описаните по-горе две правила, решавате спешния проблем “кървене от носа”.

Колко време да остане запушалката в носа? 

Може час-два, може и до 48 часа. Обичайно няколко часа са достатъчни. Изваждате марлите по обратния път, нежно и без страх.

Не използвайте спирт и кислородна вода вътре в носа. Може с килородна вода да почистите областта около носа и устата. Не капете в носа спирт, ракия, сол и други “бабини” лекарства. Лигавицата на носа е нежна, лесно може да я увредите или да увредите нервите за обоняние.

Ако се справите с текущия проблем “кръвотечение от носа” чрез гореописните действия, може да изчакате за консулт с лекар до сутринта. Обикновено повторно кървене не се случва скоро.

Търсете лекар веднага, ако:

  • пациентът е кърмаче или дете до 3 годишна възраст
  • кървенето е обилно назад към глътката, въпреки че сте седнал и навел главата напред и надоло, и дишането се затруднява
  • подозирате, че артериалното налягане е много високо
  • приемате лекарства, които намаляват съсирваемостта на кръвта
  • общото състояние е лошо или се влошава като резултат от кървене от носа.

Какви са причините за кървене от носа?

Причините за кървене от носа могат да бъдат разнообразни и често остават неясни.

На първо място по честота са инфекции на горни дихателни пътища – вирусни инфекции, като грип, риновируси, респираторносинцитиални вируси и др., бактериални инфекции – ринит, синузит, ангина.
Тези инфекции са разбираеми за пациента, а кървенето е леко и преходно.

Повишено артериално налягане е възможна причина при възрастни пациенти с доказана артериална хипертония, но по принцип се преувеличава ролята на високото артериално налягане като причина за епистаксис.

Добре е да обсъдите с Вашия лекар тази възможност. Понякога кървене от носа е първа проява на високо артериално налягане. Много по-честа причина за  кръвотечение от носа е употребата на антикоагуланти и особено на най-популярния антиагрегант ацетилсалицилова киселина (аспирин).

Аспиринът понижава съсирваемостта на кръвта и би могъл да направи носното кървене доста трудно за овладяване. Но ползата от аспирина е добре известна и доказана.

Вродени малформации могат да бъдат причина за повтарящо се кръвотечение от носа.

Полипи, венозни разширения и ненормални съдови връзки се срещат рядко, но са причина за повтарящи се и обилни кръвотечения от носа. Необходим е специализиран преглед – риноскопия на носните ходове.

За съвременна диагностика при неясни причини за епистаксис се използва компютърна аксиална томография (КАТ) и оглед на носните ходове с гъвкава фиброоптика.

На последно място по значение, но на първо място по честота при повтарящи се кръвотечения от носа, е т.нар. слабост на носните капиляри.

Това е състояние, при което капилярите на носната лигавица са склонни лесно да кървят след лека травма, банална инфекция или просто без видима причина. Случва се повече в юношеска възраст и отшумява след пубертета.
Не се нуждае от специално лечение, но консултацията с лекар е задължителна, за да се изключат по-сериозни причини.

Back to list