Детско здраве

Аденоидит (възпалена трета сливица) при деца

Така наречената “трета сливица” всъщност представлява струпване на лимфна тъкан подобна на тази, от която се изграждат и видимите две небни тонзили. Разположена е в горната носна част на фаринкса, зад мекото небце.

Това струпване на лимфна тъкан е част от единна група подобни структури в устата и гърлото, които изпълняват защитни функции срещу инфекции, навлизащи през устата и носа.

В ранна детска възраст между 6 месеца и 5-6 години поради различни причини това струпване на лимфоидна тъкан разраства по обем и тогава се нарича аденоидна вегетация, а когато се прибавят признаци на възпаление, се нарича аденоидит.

Нормално не може да се вижда при оглед на устата, но може да се напипа от добър специалист или да се види с помощта на ларингеално огледалце също от специалист, при това само при по-големи деца, които могат да сътрудничат.

Проблемите, които възникват при разрастване на аденоидите, произтичат от запушване на дихателните пътища през носа и понякога на т.н. евстахиеви тръби.

Най-характерно е, че децата хъркат, особено през нощта, дишат през устата и не могат нормално да дишат през носа. Тъй като нормалното дишане е смутено, децата са неспокойни, устата често е пресъхнала.

В тежките случаи може да се стигне до т.н. слийп апнеа /sleep apnea/ – задържане на дишането по време на сън, за известен период от време, сварзано понякога със сърдечно-съдови усложнения. Аденоидната вегетация може да бъде и основна скрита причина за хронично или повтарящо се възпаление на средното ухо – хроничен среден отит.

При продължително присъствие на този проблем е възможна характерна промяна на на лицето, която се нарича аденоиден фациес /лице/ и промяна на челюстите, като стесняване на горната челюст и удължаване на долната.

Поради това понякога проблемът се открива от стоматолози – ортодонти. Причина за разрастването на третата сливица са или инфекции от вируси и бактерии, или разнообразни алергии. Съществува и наследствено предразположение.

Ако детето Ви хърка през нощта, не може да диша през носа, боледува често от отити, е възможно да има разрастване на т.н. трета сливица или вегетацио аденоидеа. Потърсете лекар за уточняване на диагнозата.

Често ни питат дали трябва да се оперира аденоидната вегетация. Отговорът е сложен и индивидуален за всеки пациент. Решение се взема след съвместен консулт с педиатър и оториноларинголог, но при всички случаи се започва с неоперативно лечение.

Оперативното лечение може да се извърши още на 6 – 8 месечна възраст, но като оптимален период се приема възрастта от 18 месеца до 3 години.

Back to list