Детско здраве

Висока температура (треска) при деца

Висока температура е най-честата причина за посещение при детски лекар. Това е симптом (признак), а не болест. С повишена температура протичат инфекциозните заболявания, причинени от вируси, бактерии и гъби.

Много неинфекциозни заболявания  (алергични, имунни, злокачествени) също протичат с повишена температура. Температурата може да се повиши след имунизации, след физическо натоварване, след прием на горещи течности и храни, при прегряване, при стрес.

Разстеж на зъби е последната и най-малко вероятна причина за повишена температура в детската възраст, особено ако става въпрос за температури от порядъка над 38-39 С.

За нормална температура в детската възраст се приема ректално измерена температура от 36,20С до 37,80С и аксиларно измерена (под мишницата) – от 36,00С до 37,00С. Аксиларната температура е с 0,50С до 1,00С по–ниска от ректалната.

Повишената температура условно се разделя на:

 • лека (субфебрилна) – до 38,00 С
 • умерена  (фебрилна)- до 39,00 С
 • висока – до 40,00 С
 • много висока – над 40,00 С

Много клинични наблюдения показват, че даже и нелекувана, високата температура не може да надвиши 41,00С аксиларно или 42,00С ректално. Човешкият организъм разполага със защитни механизми, които не позволяват неограничено покачване на телесната температурата.

Треската е регулируем процес. Няма данни, че сами по себе си температури от порядъка на 40,00С, могат да доведат до сериозни усложнения и смърт даже и при новородени . Опасни са заболяванията, които предизвикват повишение на температурата и треска.

Леката до умерено повишена температура (до 38,0 – 38,50С) помага на организма да се бори с инфекциите, като се подтиска растежа и размножаването  на болестотворните микроорганизми и се активира имунната система.

Под въздействие на повишената температура в мозъка се образуват вещества, които водят до сънливост, децата понижават физическата си активност, а това подпомага оздравителния процес.

Затова когато детето не се чуства зле и температурата е 38,00С, а в някои случаи и до 38,50С може да се изчака с температуропонижаващите лекарства, като се дават течности и внимателно се следи детето.

Лекарят ще прецени, но и родителската преценка за това дали да се даде медкамент също е важна. Високата и много високата температура у децата е сигнал за внимателен лекарски преглед за изключване на тежки бактериални заболявания (менингит, пневмония, бактериемия) и за поставяне на точна диагноза.

Важно е да се знае, че не винаги стойностите на температурата отговарят на тежестта на инфекцията. Макар и по-рядко, някои деца със сериозни бактериални инфекции имат леко повишена или дори понижена (субнормална) телесна температура.

Възрастта на детето има особено значение при определяне на поведението на родителите и лекаря в хода на едно температурно състояние .

Повишена температура при новородени и кърмачета до 2 месеца

Повечето заболявания в тази възраст протичат със температура до 38,50 С. По-високи температури се срещат рядко. Прието е температура над 38,00 С, измерена ректално, да се счита за признак на заболяване.

В около 10 % от децата с температура в тази възраст се проявяват сериозни бактериални инфекции (бактериемия, менингит, инфекции на пикочните пътища, пневмония , гноен артрит , остеомиелит).

Необходимо е родителите, без да губят време, да уведомят семейния лекар, или педиатъра, който се грижи за детето, и то да бъде прегледано много внимателно и де се прецени нуждата от лабораторни изследжания и болнично лечение.

Повишена температура във възрастта от 2 месеца до 36 месеца

Това е възрастта, в която децата най-често повишават температура, тъй като се срещат за първи път с различни инфекции и си изграждат имунитет. Най-честите заболявания в тази възраст са ринофарингит (хрема), тонзилофарингит (ангина), среден отит, възпаление на лимфните възли (лимфаденит), бронхит, бронхиолит. Температурата може да се повиши до 40,00С.

Високите температури във възрастта от 6 месеца до 5 години при някои деца може да станат причина за фебрилен гърч. Възможно е влошаване на състоянието на деца с хронични заболявания на дихателната, сърдечно-съдовата и нервната система.

При стойности над 39,00C ректално, детето трябва да бъде прегледано от лекар, да се постави диагноза и да се назначи лечение. Ако лекарят прецени, че детето може да остане за наблюдение вкъщи, родителите много внимателно трябва да следят състоянието му и при появата на тревожен според тях признак или влошаване, своевременно да го информират.

Ние препоръчваме родителите да водят дневник по време на заболяването, където да отразяват ректалната температура (колкото е измерена без корекция) по дни и часове и съответно вида и количеството на приетото от детето температуропонижаващо лекарство. Това помага на родителите да преценят състоянието на детето си и е много полезно за лекуващия лекар.

При по големите деца заболяванията, които протичат с повишена температура, по-лесно се локализират и откриват. В повечето случаи децата ги понасят по-леко, а родителите имат по-добър опит по отношение на преценката на температурното състояние и мерките, които да предприемат за понижаване на температурата и подобряване на състоянието и самочувствието на детето.

Лекарства за понижаване на повишена температура (антипиретици)

Препоръчва се температуропонижаващите средства да се прилагат при температура над 38,00С измерена аксиларно и нарушено общо състояние.

При повишена температура и влошено общо състояние на детето е редно да се даде един антипиретик в достатъчна доза. Не се препоръчва комбинирането на различни антипиретици за един прием. Даването на антипиретици трябва да става само при повишена температура, за да може да се следи състоянието на детето.

Редовното даване на антипиретици може да маскира влошаване на състоянието и да забави поставянето на точна диагноза. При повишена температура, вследствие на ускорената обмяна на веществата, учестеното дишане и изпотяване, от организма се отделя вода и има риск от обезводняване (дехидратация) на детето.

Затова на болното дете с висока температура трябва да се предлагат течности, които харесва. Ще разберете, че детето не страда от липса на течности по мокрите памперси при кърмачетата и по увеличеното количество урина при по-големите деца.

Влажни обвивания и обтривания сe правят с хладка вода (29,00С до 32,00С) и също помагат да се понижи температурата на тялото. Обтриванията със студена вода не се препоръчват, защото могат да доведат до спазъм на периферните кръвоносни съдове и до повишаване на основната температура.

Тези процедури са изключително неприятни и дразнещи за децата, затова е редно да бъдат избягвани. Тяхното приложение се налага когато температурата е 41,00С,  ако детето е правило фебрилен гърч и се налага бързо понижаване на температурата. 

Използването на алкохолни течности за обтриване и охлаждане е опасно и противопоказано поради възможноста за всмукване на големи количества алкохол през кожата и последваща интоксикация.

Антипиретик на първи избор в детската възраст е парацетамол (Ефералган, Калпол, Панадол), поради доказаната си ефикасност и безопасност. Дозата е 10 – 15 мг на кг тегло на прием, разпределена в четири приема за 24 часа с интервал 4 – 6 часа между приемите. Парацетамолът се дозира в зависимост от възрастта на детето .

През устата сиропна форма:

 • от 0 до 3 месеца (тегло 3-6 кг) – 40 мг еднократна доза;
 • от 4 до 11 месеца (тегло 7-10 кг) – 80-100 мг еднократна доза;
 • от 1 до 2 години (тегло 10-13 кг) – 100-120 мг еднократна доза;
 • от 2 до 3 години (тегло 13-18 кг) – 120-180 мг еднократна доза;
 • от 4 до 5 години (тегло 18-23 кг) – 240 мг еднократна доза.

Ректалната доза на парацетамола е 10 мг на килограм на прием с 4-6 часа интервал между приемите. Свещичките са Ефералган:

 • от 3 до 6 месеца (6-8 кг)- 2 до 3 свещички за 24 часа от 80мг;
 • от 6 месеца до 1 година (8-10 кг) – 3 до 4 свещички за 24 часа от 80мг;
 • от 1 до 2 години (10-13 кг) – 3 свещички, по изключение 4 свещички за 24 часа от 150 мг.;
 • от 3 до 6 години (18 -25 кг) – 1 до 1,5 свещички от 150мг  на прием – 4 приема за 24 часа;
 • от 7 до 12 години (над 25 кг) – 3 до 4 свещички от 300 мг за 24 часа;

Свещичките се прилагат когато температурата е висока, нощем, или когато детето повръща и трудно приема сиропната форма.

Ибупрофен (Нурофен) също се прилага в детската възраст като температуропонижаващо средство. Дозата му е 5-10 мг на кг на прием 3 пъти за 24 часа с поне 6-8 часа интервал между приемите.

Поради нежеланите реакции, които се изразяват в дразнене на стомаха и червата, бронхоспазъм при пациенти с астма, алергични реакции,  ибупрофен не се препоръчва като антипиретик на първи избор в детската възраст.

Той не бива да се прилага при деца под 3 месечна възраст и под телесно тегло 7 кг. Трябва да се избягва и в случаи на стомашно-чревни инфекции, протичащи с повръщане и диария.

Метамизол (Аналгин) има температуропонижаващ, обезболяващ и спазмолитичен ефект, неговата водноразтворимост го прави удобен както за приложение през устата, така и за инжекционно приложение (мускулно).

Приложението му в инжекционни разтвори в детската възраст не е желателно. Като се имат предвид многобройнните му нежелани реакции (алергии, подтискане на костния мозък, аналгинова нефропатия) честото му приложение е неоправдано и опасно.

Препоръчва се да се прилага инцидентно, при екстремна ситуация, когато другите медикаменти не са дали резултат или при много висока температура над 40,00С. Не се препоръчва приложението му под 1 годишна възраст. Дозира се по една капка на килограм тегло на прием.

Аспирин (ацетилсалицилова киселина) не се прилага при деца под 16 годишна възраст поради риск от развитие на така наречения синдром на Рей. Той представлява увреждане на черния дроб, в повечето случаи необратимо.

При температурно състояние на детето, важно е родителите да запазят самообладание. Предложете течности на детето, намалете количеството дрехи, с които е облечено детето, и не повишавайте температурата в стаята повече от 22,00C. Дайте лекарство за понижаване на темпертурата. Обадете се на Вашия лекар за консултация и преглед.

Back to list