Детско здраве

Варицела (лещенка) при деца – симптоми и лечение

Варицела е вирусно заболяване, което се характеризира със специфичен везикулозен обрив по кожата и лигавиците. Причинява се от Варицела зостер вирус ( Varicella-zoster virus, VZV ), който е от семейството на херпес вирусите.

Сред непрофесионалните среди това заболяване е известно като лещенка. Варицелата не е нито дребна шарка (морбили), нито едра шарка (вариола).

Тя е силно заразно заболяване, което засяга най-често децата между 3 и 9 годишна възраст, но е възможно заболяване при по-малки деца (дори кърмачета), както и при възрастни. Особено висока е заболеваемостта от варицела през зимните месеци. Предаването се осъществява по въздушно-капков път чрез кихане, кашляне и говорене, и чрез контакт през лигавиците.

Инкубационният период на болестта е от 10 до 21 дни, средно 12 – 14 дни. Болните са заразни от 2 – 3 дни преди появата на обрива до преминаването и на последната “пъпка в коричка“. Продължителността на заболяването е 7 – 10 дни.

Протичането при децата по принцип е по леко отколкото при възрастните и неведнъж възрастни пациенти, болни от варицела, са съжалявали, че твърде късно са прихванали тази “детска” болест.

Началото е грипоподобно – общо неразположение, повишена температура, главоболие. Едва след появата на типичния обрив диагнозата варицела става възможна. Обривите трудно могат да се сбъркат. Върхо червеникаво петно (макула) от няколко милиметра бързо се появява папула (пъпка), след това мехурче като капка роса.

Затова наричаме обрива везикулозен (мехурчест). Засегнати са кожата на цялото тяло, лицето, окосмената част на главата, лигавиците на устата, очите, гениталиите. За 1 – 2 дни мехурчетата се спукват, засъхват и се превръщат в корички (крусти), които падат след още няколко дни.

Обривите при варицела се появяват на няколко вълни през ден-два, като всяка вълна се придружава от повишение на температурата до 38 – 39 градуса и влошаване на общото състояние. Обривите са придружени от силен сърбеж и това кара болните деца много да страдат, особено след изричната забрана на доктора за разчесване.

Отпадналост, коремна болка, главоболие могат да съпътстват протичането на варицелата. Повръщане и кашлица не са характерни симптоми и ако се проявяват, обадете се на Вашия лекар.

Също така, дразнене от светлина, зрителни смущения поради обриви в очите, неритмично дишане са оплаквания, които изискват консулт с лекар. Обичайното развитие на обривите от петна през пъпки и мехурчета до крусти продължава до седмица. Срещат се обриви в различен стадий на развитие.

При нормално развитие на обривите не остават белези след оздравяването. Остават по-тъмни петна, които избледняват за 3 до 6 месеца. Но ако се получи т.н. вторично инфектиране на образувалите се ранички след спукването на везикулите, е възможно да останат малки белези след оздравяване. Затова усилията се насочват за запазване на обривите от инфекция.

Изрязват се ноктите на детето и се напомня постоянно да не разчесва сърбящите пъпки. По време на сън може да поставите ръкавици с един пръст на ръцете на детето, за да го предпазите от неволно разчесване. Вашият лекар ще назначи противосърбящ медикаменти през устата или локално.

Трябва да знаете, че с каквото и да третирате обривите, не бива да разтърквате на широка основа, защото по този начин се разпространяват на нови места или се инфектират други обриви. Препоръчваме просто туширане (допиране) без разтриване.

В никакъв случай не използвайте кортикостероидни мазила за локално приложение против сърбеж при варицела, тъй като те улесняват развитието на вируса и инфекцията.

Парацетамол може да се използва като обезболяващо и температуропонижаващо средство, но дозиран разумно, без да се прекалява. Не е практика използването на системни противовирусни средства. Обривите в устата могат да накарат детето да отказва да се храни.

Нужно е да предлагате течности, за да не се обезводни детето. Ако имате съмнение за дехидратация (обезводняване), обадете се на Вашия лекар. Не насилвайте детето с храна. Болният човек обичайно няма апетит.

Къпане при варицела строго не се препоръчва до загаряне и на последния обрив, когато се приема и че пациента вече не е заразен. Мокренето на обривите може да доведе до инфектиране и разпространение.

В тежките случаи инфекциите на обривите може да изискват лечение с антибиотик. Също, ако в хода на заболяването се появи обрив, различен от традиционния за варицела, обадете се на Вашия лекар. От преболедуването остава траен имунитет и обикновено не е възможно повторно боледуване.

Но вирусът остава в латентна /скрита/ форма в гръбначомозъчните ганглии за цял живот и в зряла възраст може да се активира под формата на Херпес зостер инфекция.

В същия ред на мисли при контакт на неболедувало от варицела дете с болен от Херпес зостер инфекция е възможно заразяване и разболяване от варицела. Съществува ваксина срещу варицела, която се прилага в някои страни, но в България тя не е разрешена за употреба.

От контакт с болни от варицела трябва да пазите бременни жени, кърмачета, болни от рак и СПИН, хора лекуващи се с кортикостероиди. За тези категории хора разболяването може да има сериозни последици.

Back to list