Детско здраве

Стоматит при деца – симптоми и лечение

Стоматит е възпаление на лигавицата на устата, венците, езика и устните. Това е често срещано заболяване при деца, особено в ранна детска възраст, но засяга всяка възрастова група. Причинява се от различни инфекциозни агенти – вируси, бактерии и гъби.

Неинфекциозни причини могат да бъдат механично дразнене и травма, химическо дразнене, алергии, лекарствени въздействия и реакции.

В една част от случаите картината е много драматична и е съпроводена с болка, висока температура, неспокойствие. В други случаи детският стоматит е леко и бързопреходно заболяване.

Измежду причинителите на първо място по честота е Херпес симплекс І тип /HSV І/, който причинява херпес вирусен стоматит. Проявява се с везикулозен /мехурчест/ обрив по устните, вътрешната страна на бузите, венците и предната част на езика. Мехурчетата са дребни, от 1 до 3-4 милиметра, изпълнени с бистро съдържимо.

Като цяло, лигавицата в устната кухина е зачервена и възпалена. В хода на заболяването при по-тежките случаи тези мехурчета се спукват и се образуват язви. Развива се язвен /улцерозен/ стоматит. Язвите имат по-тъмен цвят и възпалени  ръбове.

Образуването на язви води до удължаване на оздравителния процес и времето за излекуване достига до 10-15 дни. Язвите при един улцерозен стоматит могат да се покрият с белезникави налепи, или мембрани, които бавно падат и допълнително забавят оздравяването.

Коксаки вирусни инфекции също причиняват стоматити, като характерно при тях е, че се засяга предимно задната част на устната кухина, включително и небните дъги и небните тонзили (сливици). Обривът е дребен, мехурчест, като капчици роса. Често предизвикват т.н. небактериална херпангина.

Стоматит се развива и при т.н. ръка-крак-устасиндром, при който също се предполага коксаки вирусна инфекция като причинител.  Друга, твърде разпространена форма на възпаление на устата в детската и юношеска възраст е афтозния стоматит.

При кърмачета в устната кухина могат да се открият млечнобели налепи, подобни на пресечено мляко. Причинител е гъбичката Candida albicans и се наричат млечница /соор/.

Много често диагнозата на вирусния стоматит при децата се поставя още от родителите, които забелязват, че детето спира да се храни, отказва дори любими неща за ядене, в най-тежките случаи отказва  да приема вода и течности. Детето се оплаква от силни болки в устата, по езика, венците, понякога и гърлобол.

Повишава се слюноотделянето, температурата може да достигне до 40 градуса. Увеличават се подчелюстните лимфни възли. Възможна е поява на лош дъх от устата на детето и кървене от венците. Гълтането е затруднено / дисфагия /. При язвения стоматит общото състояние на детето може да бъде сериозно увредено.

Лабораторни изследвания се правят по преценка на лекуващия лекар и не са задължителни.

Вирусният стоматит не се лекува с антибиотици, освен ако лекарят прецени, че съществува допълнителна бактериална инфекция. Налепи и афти не бива да се свалят и почистват механично.

Счита се, че насилственото отстраняване, или “остъргване” на налепите от язвите отваря малки ранички, през които микроби могат да навлязат в кръвта и да се разпространят по други части на тялото. Освен това механичното почистване на налепите е болезнено.

Основната цел на лекаря и родителите е детето да приема достатъчно течности, за да не се стигне до обезводняване на детския организъм. Необходимо е тактично и търпеливо  да се предлага на болното дете да пие. Сладките течности са за предпочитане, също вода и мляко. Имайте впредвид, че някои цитрусови плодови сокове са доста стипчиви и много дразнещи за възпалената устна лигавица.

Не насилвайте детето с храна. Болното дете обичайно няма апетит. В тежките случаи на дехидратация се налага венозно вливане на течности. При висока температура и силни болки се дава парацетамол. Вашият лекар ще Ви предложи лекарства за локално приложение, една част от които обезболяват лигавиците на устата.

Антивирусни препарати за локално и системно приложение от семейството на ацикловир се използват само след строга преценка и под контрол на лекуващия лекар. Имайте впредвид, че след приложението на обезболяващи локални лекарства, детето може да се изгори с горещи течности или да се нарани с по-твърда храна поради понижена чувствителност на устната лигавица.

Полезно и безвредно е обмиването и гаргарата със запарка от лайка, която има доказан антимикробен ефект. Ако се предполага, като причина за възпалението някакъв вид дразнене или алергия, съответния дразнител трябва да се отстрани възможно най-бързо. Добрата устна хигиена е винаги задължителна.

Back to list