Детско здраве

Среден отит при деца

Възпаление на средното ухо при деца се нарича среден отит (otitis media). Това е най-често срещаното заболяване в детската възраст след заболяванията на горните дихателни пътища. Засяга всяка възрастова група, но кърмачета и малки деца до 3 годишна възраст боледуват най- често.

Слуховият орган се разделя условно на три части:

1. външно ухо – включва ушната мида и външен слухов канал до тъпанчевата мембрана (тъпанче);
2. средно ухо – това е кухина затворена между тъпанчевата мембрана и лабиринта на вътрешното ухо. В тази кухина са разположени слуховите костици, които предават звуковите вълни;
3. вътрешно ухо, което е поместено в костния лабиринт и включва органа на равновесието и слуха;

Много важна анатомична част на слуховия орган е една тръбичка, която свързва средното ухо със средната част на фаринкса. Тя се нарича Евстахиева тръба и служи за изравняване на налягането от двете страни на тъпанчевата мембрана.

Отворът на тази тръба не може да бъде видян през устата, тъй като се намира странично, зад мекото небце.

Органът на слуха функционира като звуковите вълни се улавят от ушната мида и през слуховия канал чрез тъпанчето и слуховите костици се предават на вътрешното ухо, където чрез нервни връзки с мозъка звукът се възприема и оценява.

Защо кърмачетата и малките деца боледува често от отит?

Основната причина е в липсата на изграден имунитет.

В ранна детска възраст децата се срещат с бактерии и вируси, към които нямат изградени антитела и лесно се поддават на инфекция.

Второто важно условие е структурата на Евстахиевата тръба. В ранна детска възраст тя е къса и права, което позволява по-лесно преминаване на бактерии и вируси през нея и инфектиране на средното ухо.

Счита се, че храненето с биберон и използването на гумени предмети за смучене (залъгалки) повишава риска от среден отит при кърмачета.

Във възрастта между 1 и 3 години събирането на много деца на едно място (повече от 4-5) също е рисков фактор за развитие на среден отит. Честите инфекции на гърлото, възпалени сливици (ангина), възпалена трета сливица, хрема също могат да бъдат причина за развитие на среден отит при деца.

При най-малките кърмачета (до към 4 месечна възраст) повръщането на стомашно съдържимо (регургитация) може да бъде скрита причина за възпаление на средното ухо. Обичайно до към 6-7 годишна възраст децата спират да боледуват често от отити.

Причинители на средния отит при деца са бактерии и вируси

Най-честите бактериални причинители са Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae и Moraxella catarrhalis, а най-честите вирусни причинители са респираторно-синцитиални вируси, грипни вируси, риновируси и аденовируси. В по-редки случаи не се открива инфекция и като причина се приема алергия.

Оплакванията при остър среден отит при деца са зависими от възрастта, но като правило кърмачетата и малките деца не могат да локализират и да посочат болното ухо, а реагират с общи симптоми. Затова винаги трябва да се мисли за отит при един или повече от следните симптоми:

 • неспокойствие през деня;
 • неспокоен сън или безсъние;
 • повишена температура;
 • безапетитие;
 • повръщане;
 • диария;
 • изтичане на секрет от ухото;
 • посягане към или докосване на болното ухо;
 • заболявания на горни дихателни пътища.

В малък процент от случаите, среден отит при деца може да бъде открит при рутинен преглед на детските уши без видими причини и сигнални симптоми. В тези случаи ние практикуваме наблюдение и контролни прегледи без първоначално лечение с антибиотици.

Как се поставя диагнозата?

Преглед на детето е задължителен. Най-сигурен начин е директната отоскопия от опитен лекар. Чрез това изследване се вижда тъпанчевата мембрана и може да се прецени има ли инфекция и излив в средното ухо. Без отоскопия диагнозата е несигурна.

Как се лекува среден отит при деца и предписва ли се атибиотик?

В началото и при ранно поставяне на диагнозата не препоръчваме антибиотично лечение, особено ако общото състояние на детето е добро и температурата е нормална или леко повищена.

В тези случаи тъпанчевата мембрана е леко вазпалена, липсват данни за излив в средното ухо и в голям процент от случаите може да се постигне оздравяване без антибиотично лечение. Използват се деконгестанти в носа, капки за уши, обезболяващи лекарства през устата. При леките случаи на среден негноен отит добри резултати могат да се постигнат с хомеопатично лечение.

Решението за въздържане от антибиотично лечение изисква ежедневни, или през ден контролни прегледи на детето, и проследяване на възпалението. Наличието на тежко възпаление в средното ухо, негноен излив (течност) или гнойно възпаление изискват лечение с антибиотик.

Изборът на антибиотик зависи от вида на възпаленето, предпоагаемия микроб и опита на лекаря. Изтичане на секрет от ухото е признак за спонтанна перфорация на тъпанчевата мембрана и налага също антибиотично лечение. Спонтанната перфорация на мембраната улеснява оздравителния процес, но изисква сериозно антибиотично лечение и внимателно наблюдение.

По преценка на лекар-специалист понякога се налага оперативно, целево перфориране на тъпанчевата мембрана (миринготомия), целящо изтичане на течност или гной от средното ухо. След оздравяване, перфорацията, независимо дали е спонтанна или целева, се затваря без последствия.

Като крайна мярка, целяща запазване на слуха при тежки, продължителни или повтарящи се отити, в оперативния отвор на тъпанчевата мембрана се поставя специална вентилационна тръбичка, която може да остане там месеци и служи за вентилиране на средното ухо и преодоляване на инфекцията.

Усложнения на срения отит при деца (при нелекуване):

 • Преминаване на сериозния (негноен) среден отит в гноен среден отит;
 • Разпространение на инфекцията в други части на главата, включително вътрешното ухо и мозъка;
 • Хронифициране на инфекцията и повтарящи се отити;
 • Намаление или загуба на слуха и впоследствие говорни нарушения;

Как да предпазим детето си от среден отит?

Кърмачетата на естествено хранене (кърмене) боледуват по-рядко и по-леко от среден отит.

Предпазването от инфекции на горните дихателни пътища (ангина, ринофарингит, аденоидит) предпазва и от среден отит. Навременното им лечение цели недопускане на инфекция на средното ухо.

Ограничете контактите с болни деца.

Не допускайте честоболедуващото дете в големи колективи (ясли, детски градини) особено прз зимните месеци.

Ако детето Ви боледува често от ангина или възпалена трета сливица, обсъдете с Вашия лекар вероятната причинна връзка със повтарящия се среден отит. Трябва да се прецени нуждата от оперативно отстраняване на небните тонзили (сливици) или аденоидектомия (оперативно отстраняване на трета сливица).

Back to list