Болести и здраве

Кафява или бялa захар

Кафява или бяла захар да изберем - има ли по-полезна или и двата типа захар е вредна за нас?

През годините кафявата захар е придобила популярност като „здравословна“ алтернатива на бялата захар. Много често тя се рекламира и продава като „естествен подсладител“ и „заместител на захарта“, който няма увреждащите ефекти на бялата захар. Това са неверни твърдения, рекламни трикове и бизнес теории.

Противно на горните твърдения, различията между бялата и кафявата захар са минимални, особено в смисъл на хранително значение, като най-очевидната разлика е в цвета. И двата вида захар имат еднаква химична формула – дизахарид, известен като сукроза

И двата вида захар се произвеждат от захарна тръстика и захарно цвекло, но кафявата захар съдържа меласа, която и  придава специфичния вкус и цвят. Кафявата захар съдържа в повече минерали – желязо, калий, калций, мед.

Калорично отношение

В калорично отношение съществува минимална разлика между двете захари:

Бяла  – 387 кал. 100 грама

Кафява – 380 кал. За 100 грама

И двата вида захар имат неблагоприятен за здравето ефект и лошо метаболитно представяне в човешкия организъм. Употребата им е неприемлива.

Интересна е употребата на кафявата захар като ексфолиант при някои кожни проблеми. Това се дължи на по-голямата твърдост на кафявите кристали. Обикновено се смесва с базови масла (кокосово най-често), ароматни масла и вода.

Back to list