Детско здраве

Херпангина при деца – заразяване, протичане и лечение

Херпангина е вирусно заболяване, което засяга най-често кърмачета и малки деца до 5-6 годишна възраст.

Причинява се от коксаки вируси  А и Б (coksackieviruses), ентеровируси (enteroviruses) и еховируси (echoviruses).

Погрешно е да се приема, че херпангината се причинява от херпес вируси. Типичната херпес вирусна инфекция при деца протича като остър стоматит и се различава, макар и трудно, от коксакивирусната херпангина.

При херпетичния стоматит обривите са разположени по устните, венците, езика, бузите и по-рядко по небните тонзили (сливици) и мекото небце. При херпангина обривите са основно по задната част на фаринкса, около и по сливиците, по мекото небце.

Заразяване

Заразяване с коксаки и ентеровируси се осъществява основно по фекално-орален път (замърсени ръце, храна и прибори). По-рядко е заразяване по въздушно-капков път (чрез секрети от устната кухина). Възможно е и заразяване от сладководни басейни, които са резервоар на заразата през топлите месеци.

Инкубационният период е около една до две седмици. Честотата на заболяване от херпангина е голяма през топлите месеци (от май до октомври), въпреки че в България се среща през всички сезони.

Протичане

Болестта протичаза 2 – 3 дни до седмица, като началото е грипоподобно. Температурата се повишава до 39 – 40,0C. Детето е с влошено общо състояние, отпуснато, отказва да се храни и да приема течности.

Главоболието е чест симптом. Повишено е отделянето на слюнка от устата. Появява се характерен везикулозен (мехурчест) обрив по задната страна на фаринкса, сливиците и мекото небце.

Мехурчетата са изпълнени с бистро съдържимо и приличат на капчици роса. Понякога са оградени от червен пръстен. След спукването им се образуват малки ранички (язви) до около 5 милиметра, които лесно и бързо зарастват без образуване на налепи.

Гърлото като цяло е зачервено, но без гной. Откриват се увеличени и болезнени подчелюстни и шийни лимфни възли. Възможна е поява и на външни обриви по кожата на тялото, без определена локализация и доста разнообразни – червени петна, плътни пъпки с връх или бистри мехурчета. Кожните обриви затрудняват диагнозата. Обичайно не сърбят и са бързопреходни.

Лабораторни изследвания при типична херпангина не се налагат.

Усложненията при херпангина са много редки. Тревожни признаци са светобоязън (дразнене от светлина), повръщане, рязко влошаване на общото състояние, които налагат да се обърнете към лекар.

Лечение

При висока температура се назначават температуропонижаващи лекарства (парацетамол, ибупрофен), които действат  и обезболяващо. Аспирин не се назначава на деца до 16 години. Не се предписват антибиотици, освен ако не настъпи допълнителна бактериална инфекция. Използват се локални обезболяващи и дезинфектиращи средства.

Ние препоръчваме чай от лайка като лек антисептик. Възможно е и хомеопатично лечение. Обичайно детето няма апетит и не настоявайте с храна, но полагайте усилия да се приемат достатъчно течности. Болката в устата е причина децата да отказват да пият. Включването на венозни вливания се налага изключително рядко, но ако имате съмнения, че детето е обезводнено, потърсете Вашия лекар.

Back to list