Детско здраве

Апендисит при деца – причини и лечение

Апендиксът е част от стомашночревния тракт и представлява сляпо завършващ израстък в началото на дебелото черво / сляпото черво /, със сравнително тесен лумен и различна дължина от порядъка на 3-4 до 8-10 сантиметра.

Анатомичното му място е в долната дясна половина на коремната кухина. Счита се, че апендиксът е безполезен при хората, но в същото време той е богат на лимфоидна тъкан и е сигурно, че участва в имунитета на организма.

Възпалението на апендикса се нарича апендисит (апендицит) и е една от честите причини за коремна болка в детската възраст. Причините за възпалението могат да бъдат различни и обикновенно остават неизяснени. Най-честа причина е задръжката на чревно съдържимо в апендикса, съпроводено или не със запушване на входа му.

С течение на времето е възможно образуване на по-твърди камъкоподобни образувания ( фекалити ). Впоследствие травмата на чревната стена и запушване на кръвоносните съдове довеждат до възпаление на апендикса. Нерядко апендисит се явява без видима причина.

Диагнозата на острия апендисит при децата е особено трудна, изисква опит от лекря, който преглежда детето и често се необходими допълнителни изследвания. Не всяка коремна болка е непременно остър апендисит, но винаги трябва да се мисли за това заболяване.

Много често децата повишават температура. Гадене и повръщане могат да придружават апендисита. Болката обичайно е в долната дясна половина на корема, но апендиситът може да започне с болка на нетипично място. Детето се оплаква от постоянна болка в корема, като често по-малките дечица не могат точно да определят къде ги боли и обичайно посочват с цяла ръчичка около пъпа.

Поставената диагноза “остър апендисит“ налага постъпване в болница и неотложна операция. Дори съмнението за остър апендисит при дете може да наложи хоспитализация за наблюдение и уточняване на диагнозата. Лечението е оперативно, рисковете са минимални и приемливи.

Това, което можем да Ви посъветваме, при съмнение за остър апендисит и при всяка коремна болка в детската възраст, е да потърсите Вашия лекар. Не се опитвайте сами да поставяте диагнози на коремна болка при дете и не давайте обезболяващи преди да се уточни диагнозата.

Диагнозата е особено трудна във възрастта до 2-3 години, поради което при малките деца по-често се срещат перфорации. Понякога се налагат няколкократни прегледи в рамките на деня за уточняване на диагнозата.

Back to list